Spotkanie online ze szkołą partnerską nr 3 - Białoruś

  1.02 2022 odbyło się kolejne spotkanie online ze szkołą partnerską na Białorusi. Tematem tego spotkania były – „Tradycje kulinarne - Kuchnia i potrawy z kraju i regionu”

Celem spotkania było rozwijanie zainteresowań kuchnią i tradycjami kulinarnymi regionu oraz doskonalenie umiejętności zbierania i selekcjonowania informacji.

Uczniowie szukali w dostępnych źródłach informacji ( książkach, broszurach, przewodnikach, Internecie) potraw związanych krajem i z regionem. Prezentowali najważniejsze informacje np.  produkty, zdjęcia, przepisy kulinarne, prezentacje, filmiki itp.

Od lat w naszych krajach i regionach podstawą wyżywienia były produkty roślinne, które uprawiano w każdym gospodarstwie- zboża, ziemniaki. Hodowano przede wszystkim trzodę chlewną, a  także bydło i drób. W licznych zagrodach znajdowały się pasieki dostarczające miodu. Okoliczne lasy były bogate w grzyby. Oprócz kapusty kiszono buraki i ogórki.  Najczęściej suszono owoce.

  Na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej za bogate wartości odżywcze szczególnie ceniona była gryka. Przykładem pieczywa charakterystycznego dla tego obszaru jest wypiekany z mąki gryczanej (tatarczanej) żarecki chleb tatarczuch. Ciemne, słodkie pieczywo stało się symbolem całej naszej okolicy.

  Kuchnia naszych wschodnich sąsiadów jest prosta i pożywna, oparta rónież głównie na zbożach i warzywach bulwiastych, które dostępne są  na Białorusi. Podstawę kuchni białoruskiej stanowią ziemniaki, kwaśny chleb żytni, kapusta i wieprzowina. Przykładami charakterystycznych potraw są: zrazy, kołduny, maczanka z blinami i placki kartoflane (draniki) ze śmietaną, syrniki; zupy – żur, krupnik, chłodnik i barszcz, a z napojów kwas chlebowy. Charakterystyczne też jest wykorzystanie kwaśnej śmietany, cebuli, czosnku. Niektóre z tych dań, szczególnie na bazie ziemniaków zaprezentowali uczniowie ze szkoły partnerskiej.

NA GÓRĘ